Σπιρουλίνα : Τι είναι και ποια τα οφέλη

Σπιρουλίνα είναι ένα μικροσκοπικό υδρόβιο φύκι του γλυκού νερού με εξαιρετικές θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Συμπεριλαμβάνεται στα 8 συνολικά φύκια που μπορούν να καταναλωθούν ως τροφή από τον άνθρωπο, αφού μεταξύ των μικροφυκών ελάχιστα είδη μπορούν να καλλιεργηθούν για διατροφικούς σκοπούς. Tο έντονο κυανοπράσινο χρώμα της εντυπωσιάζει, αλλά ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το πώς ένας τόσο μικρός φυσικός οργανισμός μπορεί να κρύβει τόσες βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία για τον άνθρωπο. Συγκεκριμένα, είναι από τις πληρέστερες τροφές στον κόσμο. Όλα τα βασικά αμινοξέα περιλαμβάνονται στο σπειροειδές αυτό φύκι. Έχει πάνω από 100 πολύτιμες θρεπτικές ουσίες και είναι ιδιαίτερα εύπεπτη τροφή, γι’ αυτό και την καταναλώνουν οι αστροναύτες στο διάστημα. H NASA χαρακτήρισε τη σπιρουλίνα «τροφή του μέλλοντος» και ο OHE «ιδανική τροφή για την ανθρωπότητα», αφού με τόσο πολλά θρεπτικά συστατικά και σε τόσο μεγάλες ποσότητες που τα περιέχει, αποτελεί πολύτιμη τροφή σε περιπτώσεις υποσιτισμού.

Γιατί να την εντάξετε στη διατροφή σας
• Aποτελεί την πλουσιότερη σε πρωτεΐνη «πράσινη τροφή», με περιεκτικότητα 55-70%.
• Περιέχει πολύ λίγες θερμίδες. Για παράδειγμα, 5 γρ. (μέχρι τόσα συνιστάται, γενικά, να καταναλώνει την ημέρα ένας υγιής άνθρωπος) σας δίνουν περίπου 14,5 θερμίδες.
• Δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη.
• Έχει περίπου 58 φορές περισσότερο σίδηρο από ό,τι το ωμό σπανάκι.
• Eίναι από τις πιο πλούσιες τροφές στην αντιοξειδωτική προ-βιταμίνη A (β-καροτένιο).
• Eίναι ιδιαίτερα καλή πηγή των βιταμινών B12 και E.

Πού ακριβώς σας κάνει καλό
• Tα κύρια αντιοξειδωτικά στοιχεία της σπιρουλίνας (φυκοκυανίνη, σπιρουλάνη, β-καροτένιο και ορισμένες πολυφαινόλες) δρουν κατά του καρκίνου και της πρόωρης γήρανσης.
• Tα αμινοξέα της προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και βελτιώνουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
• Eρευνητικές μελέτες έδειξαν ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
• Η πλέον ενδιαφέρουσα ιδιότητα της σπιρουλίνας είναι ότι, χάρη σε έναν πολυσακχαρίτη που περιέχει, τη σπιρουλάνη, ίσως μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του ιού του AIDS, καθώς και άλλων ιών. Tο γεγονός αυτό δημιουργεί ελπίδες για τη δυνατότητα στο μέλλον θεραπευτικής παρέμβασης κατά της νόσου του AIDS.

Στο site μας θα βρείτε Κριτσίνι με Σπιρουλίνα

πηγή : http://www.vita.gr/diatrofi/eating-healthy/article/2126/spiroylina-to-mikro-fyki-poy-krybei-100-polytimes-oysies/

Χωρίς Γλουτένη

Ολο και περισσότερα άτομα σε θέματα υγειας συνειδητοποιούν ότι έχουν δυσανεξια στη γλουτενη και πρέπει να αποφεύγουν τη κατανάλωση οποιωνδήποτε τροφιμων που την περιέχουν.

Πολλοί αναγνωρίζουν την ανάγκη να σταματήσουν την κατανάλωση γλουτενης στη διατροφη τους για να μην έχουν πρόβλημα υγειας.

Στην πραγματικότητα η κοιλιοκάκη, είναι μια εξουθενωτική αυτοάνοση παθηση του πεπτικου συστήματος, όπου μπορεί να είναι καταστροφική για πολλά άτομα όταν εμφανίζεται μια σοβαρή επίθεση.

Η γλουτένη είναι μια φυσική πρωτεΐνη του σπόρου του σιταριού.
Αυτή είναι που παρέχει ελαστικότητα στο ψωμί, στη ζύμη πίτσας και στα κέικ.

Το ελαστικό συστατικό δίνει μορφή και αναπτύσσεται σε κάθε προϊόν δημητριακών σιταριού.
Με τη πάροδο του χρόνου, πολλά άτομα μπορούν να αναπτύξουν δυσανεξία στο σιτάρι και αντιμετωπίζουν σοβαρά συμπτώματα ως αποτέλεσμα. 

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κοιλιοκάκης είναι ο υποσιτισμός.
Είναι το αποτέλεσμα όταν ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά.

Δεν μπορεί να απορροφήσει τα μέταλλα και τις βιταμίνες από την κατανάλωση τροφίμων με γλουτένη και απλά αποβάλλει τα θρεπτικά συστατικά μέσω των κοπράνων.
Σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, το άτομο που πάσχει από αυτή τη νόσο μπορεί να αντιμετωπίσει χαμηλή οστική πυκνότητα, νευρολογικά προβλήματα και καχεκτική ανάπτυξη. 

Διατροφή αδυνατίσματος χωρίς γλουτένη

Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη του να είστε σε ένα τέτοιο πρόγραμμα διατροφής είναι η αποφυγή των επεξεργασμένων τροφίμων.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η χρήση της γλουτένης δεν περιορίζεται μόνο σε προϊόντα αρτοποιίας. 

Η γλουτένη χρησιμοποιείται σχεδόν σε κάθε επεξεργασμένη τροφή.

Ως πυκνωτικό μέσο σε σούπες, σάλτσες, ακόμα και σε γλυκά. 

Εκτός του ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν γλουτένη, περιέχουν επίσης επιβλαβή τεχνητά αρώματα, συντηρητικά και χημικές ουσίες. 

Με την αποφυγή της γλουτένης από την κατανάλωση τέτοιου είδους τροφίμων, εξαλείφετε επίσης ανθυγιεινά έλαια και υδατάνθρακες.

Με τον καιρό, ένα πρόγραμμα διατροφής χωρίς γλουτένη μπορεί να μειώσει τη πιθανότητα για καρδιακές παθήσεις, διάφορες μορφές καρκίνου, καθώς και άλλα σχετικά σοβαρά προβλήματα υγείας συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη.

Στην πραγματικότητα, μια αποτελεσματική τέτοια διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει στην προστασία από μικρόβια και ιούς επειδή τα τρόφιμα περιέχουν απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. 

Υγιής απώλεια βάρους

Σχεδόν όλες οι δίαιτες χωρίς γλουτένη έχουν σχεδιαστεί για την προώθηση μιας υγιούς ποσότητας απώλειας βάρους.

Η δίαιτα αυτή είναι ιδιαίτερα ευεργετική όταν διαμορφώνεται γύρω από μια καλά ισορροπημένη κατανάλωση φαγητού που περιέχει τις κατάλληλες ποσότητες λίπους, υδατανθράκων και πρωτεϊνών σε συνδυασμό με άσκηση. 

Όπως όλες οι δίαιτες, θα πρέπει να διατηρείτε ένα υγιές μέγεθος μερίδας ακόμη και όταν τρώτε προϊόντα χωρίς γλουτένη.

Αυτό σημαίνει την ελαχιστοποίηση της ποσότητας όλων των τροφών, ακόμα και του κινόα, των γλυκοπατατών και του καφέ ρυζιού που καταναλώνετε κάθε μέρα.
Όταν αγοράζετε «επεξεργασμένα» προϊόντα χωρίς γλουτένη, να έχετε υπόψη σας την ετικέτα και τα συστατικά αντικατάστασης που περιέχει το προϊόν.
Τα άτομα συχνά μπερδεύονται με τα διαθέσιμα προϊόντα χωρίς γλουτένη και τα οφέλη που παρέχουν.
Ένας απλός τρόπος για να αποφευχθεί αυτή η σύγχυση είναι να αναπτύξετε το δικό σας φυσικό πρόγραμμα διατροφής χωρίς γλουτένη με το μαγείρεμα και την προετοιμασία των γευμάτων στο σπίτι. 

Πολλά άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσες διαταραχές και φλεγμονώδεις νόσους έχουν βρει μεγάλη ανακούφιση σε αυτού του είδους τη διατροφή χωρίς γλουτένη
Συχνά, άτομα που είναι ευαίσθητα στη γλουτένη έχουν μια αίσθηση φουσκώματος και αερίων κάθε φορά που καταναλώνουν σιτάρι ή προϊόντα σιταριού.

Επιπλέον, τα προϊόντα χωρίς γλουτένη είναι ευεργετικά για τους άνδρες και τις γυναίκες με λύκο, ή για εκείνους που πάσχουν από τη νόσο του Crohn, μια σοβαρή ιατρική πάθηση του γαστρεντερικού.

Στο κατάστημά μας θα βρείτε ψωμί που φτιάχνεται από αλεύρι χωρίς γλουτένη.

Σπόροι chia, το ενεργειακό διατροφικό «μυστικό» των Αζτέκων.

Για πολλά χρόνια παλιότερα, σε χώρες της Λατινική Αμερικής, εξήραν τους σπόρους chia για τις θρεπτικές τους ιδιότητες, ειδικά για εξαιρετικά δραστήριους ανθρώπους. Ίσως ήρθε η ώρα λοιπόν, να λάβουμε αυτόν τον καρπό σοβαρά υπόψη μας και σήμερα.

Μερικά σημαντικά οφέλη τους για την υγεία μας:

Βελτιώνουν τη χοληστερόλη ορού και την υγεία της καρδιάς:

Οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και α-λινολενικό οξύ, καθώς επίσης και σε φυτικές ίνες, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, αυξάνουν τα επίπεδα HDL (καλής χοληστερόλης), ενώ μειώνουν την LDL (κακή χοληστερόλη) και τα τριγλυκερίδια.

Ενισχύουν τα επίπεδα ενέργειας:

Οι Αζτέκοι, κατανάλωναν σπόρους chia και τους αποκαλούσαν ως «η τροφή του τρεξίματος», λόγω του ότι δίνουν ενέργεια και επίσης διαθέτουν υδρόφιλες ιδιότητες που βοηθούν στην ρύθμιση των ηλεκτρολυτών.

Βελτιώνουν τα συμπτώματα του διαβήτη:

Ο γλυκαιμικός δείκτης των σπόρων chia, είναι πολύ χαμηλός κι έτσι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα δε φτάνουν στα ύψη, όπως με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Επιπλέον, επειδή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παραμένουν πιο σταθερά, η λαχτάρα για τροφές πλούσιες σε ζάχαρη μειώνεται.

Βοηθούν στην απώλεια βάρους:

Οι σπόροι chia περιέχουν τόσο διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες απορροφούν το νερό και διαστέλλονται για να σχηματίσουν έναν τύπο ζελέ, που δημιουργεί το αίσθημα της πληρότητας κι έτσι μας βοηθά να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες. Οι ίνες και η πρωτεΐνη, επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης κι έτσι η πείνα δεν ενεργοποιείται τόσο γρήγορα, όσο με τα σάκχαρα, το άμυλο και άλλους απλούς υδατάνθρακες. Η αδιάλυτη ίνα, η οποία δεν χωνεύεται, βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και πεπτικών διαταραχών.

Μειώνουν τη φλεγμονή:

Τα υψηλά επίπεδα των απαραίτητων λιπαρών οξέων που περιέχουν οι σπόροι chia, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βοηθώντας στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών και τη μείωση της c αντιδρώσας πρωτεΐνης, ενός δείκτη φλεγμονής. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τη δυσκαμψία και τον πόνο.

Απολαύστε το Δικό Μας Ψωμί Dinkel Με αλεύρι, Σπόρους & Προζύμι Dinkel!

Το Mein Dinkelvollkorn είναι ένα ψωμί Dinkel (Ντίνγκελ)

Από χοντροαλεσμένο σιτάρι Dinkel, αλεύρι ολόκληρου κόκκου Dinkel και προζύμι Dinkel, εμπλουτισμένο με νόστιμους Ηλιόσπορους και Φυτικέ ίνες μήλου. Με εξαιρετική γεύση & δεμένη ψίχα που κρατάει την υγρασία και την φρεσκάδα της.

Το Dinkel, συνδυάζει ιδανικά τα διατροφικά οφέλη ενός πλήρους δημητριακού, είναι εύπεπτο και αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική πρόταση, για όσους ενδιαφέρονται να το εντάξουν στο διαιτολόγιό τους, στα πλαίσια μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής.

Το Dinkel (στα Λατινικά: Triticum Spelta) ή σίτος ή σπέλτα ή όλυρα ή αγριοσίταρο, είναι ποικιλία σιταριού με περίπλοκη ιστορία, που μας ταξιδεύει  στον αρχαιολογικό χρόνο πριν από περίπου 8.000 χρόνια! Η γενετική απόδειξη, δείχνει ότι προέρχεται από υβριδισμό οικόσιτων σίτων στην περιοχή της Εγγύς Ανατολής. Όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί είναι αποτέλεσμα της εξέλιξης, έτσι και το σιτάρι Tr. Spelta στην πορεία του εξελίχθηκε κυρίως μέσω <<αυθόρμητων>> φυσικών αλλαγών, δηλαδή χωρίς την καλλιεργητική βελτίωση από τον άνθρωπο. Ο βασικός λόγος είναι η χαμηλή αποδοτικότητα, μιας και οι σπόροι του είναι <<ντυμένοι>> από λέπυρα (φλοιούς) που μετά το αλώνισμα, παραμένουν κολλημένα πάνω στον σπόρο και απαιτούν επιπλέον επεξεργασία για να απομακρυνθούν. Το σιτάρι Dinkel και τα διάφορα παρασκευάσματα με Dinkel περιέχουν γλουτένη.

Τα τελευταία χρόνια, στο σύγχρονο κόσμο, παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον για δημητριακά  που έχουν παραμείνει όσο το δυνατόν ανέγγιχτα από την βελτιωτική προσπάθεια του ανθρώπου, με σκοπό την επαναφορά τους στην καθημερινή διατροφή και στο ταξίδι της γεύσης!

Απολαύστε το Mein Dinkelvollkorn καθημερινά και

Ανακαλύψτε μαζί του νέους γαστρονομικούς ορίζοντες!

Όλα μας τα αρτοπαρασκευάσματα παράγονται χωρίς ίχνος από συντηρητικά και βελτιωτικά.